Przepis
masa jagodowa:
3/4 szklanki zmiksowanych jagód
400 gramów gęstego jogurtu naturalnego
4 - 5 łyżek cukru
3,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
masa jogurtowa:
700 gramów gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soku z cytryny
2,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody
2 galaretki jagodowe ( na 375 ml wody) + 0,7 litra wrzątku
Żelatynę wymieszać dokładnie z wodą, schłodzić do temperatury pokojowej.
Jagody wymieszać z jogurtem, osłodzić.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jagodowej, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najszybszych obrotach, masę wstawić do lodówki.
Drugą porcję żelatyny rozprowadzić we wrzątku.
Do jogurtu dodać sok z cytryny, cukier, wymieszać wszystko dokładnie.
Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, wymieszać, wlać do całości, zmiksować na najszybszych obrotach, masę wstawić do lodówki.
Kiedy obydwie masy konsystencją będą przypominać gęstą śmietanę, wyjąć je z lodówki.
Na dno tortownicy wylać najpierw 2-3 łyżki masy jogurtowej, na środek wylać dwie łyżki masy jagodowej, jak przy klasycznej zebrze, czynność powtarzać do wykończenia obu mas. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Uwaga: Najlepiej by obie masy miały jednakową konsystencję, trzeba brać pod uwagę, że masa jogurtowa tężej szybciej.
Obie galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić, wstawić do lodówki.
Kiedy zaczną tężeć zalać nimi ciasto, wstawić ponownie w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.