Przepis
Delikatny dwusmakowy sernik, choć u mnie wyszedł bardziej czekoladowy :)))
Łatwy do zrobienia i szybki, polecam :)
przepis stąd: http://smakiogrodu.blogspot.com/2013/04/sernik-zebra.html
1 kg sera wiaderkowego
4 jaja
100 gramów czekolady gorzkiej
260 gramów cukru
4 kopiaste łyżki cukru waniliowego
2 łyżki ciemnego kakao
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
polewa czekoladowa
Twaróg wyjmujemy 2 godziny wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał.
Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukry, miksujemy na puszystą masę, następnie
dodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą twarogową.
Dzielimy ją na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy naprzemiennie po 2 łyżki masy ciemnej, potem na to 2 łyżki masy jasnej i tak do wykończenia składników.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze od 40 – 50 minut.
Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek, studzimy tak około 60 minut, następnie uchylamy, studzimy kolejne 30, potem ciasto możemy wyjąć na blat.
Wystudzone całkiem ciasto oblewamy polewą, schładzamy w lodówce.