sernik Zebra

Krzysztof
Przepisy
26.08.2014 18:07
sernik Zebra

Przepis

Delikatny dwusmakowy sernik, choć u mnie wyszedł bardziej czekoladowy :)))

Łatwy do zrobienia i szybki, polecam :)

przepis stąd: http://smakiogrodu.blogspot.com/2013/04/sernik-zebra.html

1 kg sera wiaderkowego

4 jaja

100 gramów czekolady gorzkiej

260 gramów cukru

4 kopiaste łyżki cukru waniliowego

2 łyżki ciemnego kakao

1 szklanka kwaśnej śmietany

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

polewa czekoladowa

Twaróg wyjmujemy 2 godziny wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał.

Żółtka oddzielamy od białek, do żółtek dodajemy cukry, miksujemy na puszystą masę, następnie

dodajemy śmietanę, twaróg i budynie w proszku cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą twarogową.

Dzielimy ją na pół. Do jednej z części dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem, wylewamy naprzemiennie po 2 łyżki masy ciemnej, potem na to 2 łyżki masy jasnej i tak do wykończenia składników.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczemy około 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 160 stopni i pieczemy jeszcze od 40 – 50 minut.

Wyłączamy piekarnik, nie otwieramy drzwiczek, studzimy tak około 60 minut, następnie uchylamy, studzimy kolejne 30, potem ciasto możemy wyjąć na blat.

Wystudzone całkiem ciasto oblewamy polewą, schładzamy w lodówce.