Przepis
Pieczywo czosnkowe najczęściej kupuję gotowe. Zawsze mam w zamrażarce i jak przychodzi kryzys i szukam czegoś dobrego po szafkach, zawsze czeka na mnie cierpliwie:) Tym razem było inaczej. Przepis znalazłam gdzieś w sieci, źródła nie podam bo nie pamiętam. Już jakiś czas temu zabierałam się za przygotowanie, ale Jakub zjadł mi chleb. Reszta składników czekała cierpliwie do następnej wizyty w sklepie i doczekała się. Już nigdy więcej nie kupię gotowców! Chleb jest rewelacyjny. Chrupiący na zewnątrz z rozpływającym się serem i masłem czosnkowym. Idealny jako przekąska do dobrego filmu :) Niestety zdjęcie robione bardzo późnym wieczorem, ale obiecuję wymienić. Polecamchleb nadziewanySKŁADNIKI:
chleb 1 szt
ser żółty 100 g
masło 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól morska 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
szczypiorek do posypania
majonez, ketchup
PRZYGOTOWANIE:
Do miseczki przełożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dokładnie utrzeć wszystkie składniki aby powstała jednolita masa. Chleb ponacinać na 3/4 głębokości po skosie, tak aby powstała kratka. W nacięcia nakładać masło czosnkowe oraz pokrojony w kawałki żółty ser. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić chleb i zapiekać do rozpuszczenia sera- u mnie ok 12 minut. Podałam z sosem z wymieszanego majonezu i ketchupu. Wierzch posypałam świeżym, drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego:)