ciasto "Zebra z klasą"

Ewa
Ciasta
30.04.2015 5:43
ciasto "Zebra z klasą"

Składniki

ciasto Zebra:

2,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)

1 szklanka zimnej wody

5 jajek (wielkość M)

1 i 1/3 szklanki cukru

2 kopiaste łyżki cukru z wanilią

2 łyżeczki (z małymi górkami) proszku do pieczenia

dodatkowo:

3 łyżki (z górkami) ciemnego kakao

3 łyżki (z górkami) mąki pszennej

masa budyniowa:

2 i 3/4 szklanki mleka

2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (takie po 40 gramów)

0,5 szklanki cukru

1 kopiasta łyżeczka cukru z wanilią

250 gramów miękkiego masła lub margaryny

0,5 słoiczka kwaskowatej konfitury lub dżemu (polecam wiśnię, agrest lub czarną porzeczkę)

polewa czekoladowa:

100 gramów masła lub margaryny

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao

1 łyżeczka żelatyny + 50 ml ciepłej wody

lukier na kratkę:

0,5 szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Przepis

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą piankę.

Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać wodę i olej, zmiksować wszystko na najwyższych obrotach.

Masę podzielić na dwie równe części.

Do jednej dodać 3 łyżki mąki pszennej, do drugiej 3 łyżki kakao, zmiksować.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlewać naprzemiennie po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy, postępować tak do wykończenia składników.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Ciasto wystudzić, następnie przeciąć na dwa blaty, polecam metodę nitkową, o której piszę TUTAJ.

P.S Wierzch ciasta wybrzusza się, więc najlepiej ściąć go również.

Spodni blat obficie smarujemy konfiturą.

Teraz gotujemy budyń.

2 szklanki mleka zagotowujemy z obydwoma cukrami, w reszcie rozprowadzamy budyń. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy mieszankę i zagotowujemy około 2 minut intensywnie mieszając.

Budyń schładzamy.

Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy je do ostudzonego budyniu i ucieramy do połączenia.

Krem budyniowy wykładamy równomiernie na posmarowany konfiturą blat i wyrównujemy powierzchnię. Następnie przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia kremu.

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową.

Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.

Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.

Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.

Schładzamy w lodówce.

Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny.

Dekorujemy ciasto esami floresami lub formujemy krateczkę, ponownie schładzamy w lodówce.