Rożki z ciasta francuskiego

Krzysztof
Przekąski
20.06.2014 8:26
Rożki z ciasta francuskiego

Przepis

Składniki:

Ciasto francuskie

Liście szpinaku

Feta kozia – 1 opakowanie

Suszone pomidory

2 ząbki czosnku

Przyprawy – zioła prowansalskie, pieprz, sól

jajko

Wszystkie składniki (oczywiście poza ciastem francuskim) wrzucamy na patelnię: najpierw szpinak, aby go poddusić, dalej czosnek (pokrojony w plastry lub wyciśnięty przez praskę), pomidory, pokrojoną fetę i przyprawy. Wszystko mieszamy tak długo, aż ser się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami.

Tak przygotowaną masę układamy na cieście pokrojonym w kwadraty, zaginamy aby powstał trójkąt, sklejamy naciskając po brzegach widelcem, smarujemy białkiem jajka w celu uzyskania złocistego koloru i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 20 minut.