Przepis
Porcja dla 3 osób
Warzywa:
- 1 świeża, duża marchewka
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 duża cebula
- 4 pieczarki
- 1 zielona papryka jalapeno z zalewy
- 1 żółta papryka
Mięso:
- 400g antrykotu wołowego bez kości
Marynata:
- 100ml czerwonego wina półwytrawnego
- 2 listki laurowe
- świeżo mielony pieprz
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka sosu sojowego
- świeży rozmaryn gałązka
- 2 ząbki czosnku w plasterki pokrojonego
Dodatkowo:
- biały sezam
- sos sojowy
- świeża bazylia
- tajski sos PAD Thai (słodko - kwaśny)
- 1 limonka
1. Mięso oczyszczamy z błon, po czym kroimy na plastry grubości 1cm i marynujemy w marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie mięso delikatnie osuszamy, a następnie kroimy w paski w poprzek włókien. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej przez 1-2 minuty. Odkładamy na talerz.
2. Warzywa myjemy. Marchewkę, cukinię, paprykę - kroimy w słupki. Pieczarki i cebulkę - w piórka. Papryczkę w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażymy paprykę, po czym dorzucamy cukinię, paprykę, cebulkę i pieczarki. Dodajemy jalapeno. Smażymy tak długo, aż warzywa będą "na ząb". Podlewamy lekko tłuszczykiem, który wytopił się ze smażonego mięsa, dorzucamy biały sezam, oprawiamy pieprzem świeżo mielonym i sosem sojowym.
3. Na dużej patelni łączymy ze sobą mięso z warzywami doprawiamy sosem pad thai, pieprzem i sosem sojowym oraz sokiem z limonki.
4. Podajemy na talerz ze świeżo posiekaną bazylia i cząstką limonki.