Wiosenny lekki sernik z ricotty

Martyna

Ciasta

18.04.2019 20:37

Wiosenny lekki sernik z ricotty

Składniki na formę o śr. 21 cm: – 500g ricotty – 250g jogurtu greckiego – 100g ksylitolu – 3 jajka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 1 łyżka mąki pszennej (orkiszowej) – laska wanilii Dodatkowo: – 1 puszka mleczka kokosowego (400ml) , schłodzonego 24h w lodówce – 2 łyżki ksylitolu – kwiaty jadalne Żółtka oddzielamy od białek. Dlatego z okazji świąt wielkanocnych chciałabym podzielić się z Wami wiosennym przepisem na sernik z ricotty. Dodajemy żółtka, ricottę, jogurt, mąkę, budyń oraz ziarenka wydrążone z laski wanilii i delikatnie mieszamy, aż połączymy wszystkie składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając ksylitol do momentu, aż uzyskamy lśniącą pianę, a ksylitol się rozpuści. Dodatkowo: Gęstą część mleczka przekładamy do miseczki i mieszamy z ksylitolem (wodę kokosową możemy pozostawić np. do naleśników).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/wiosenny-lekki-sernik-ricotty/