Wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokado

Dorota
Wielkanoc
18.04.2019 20:59
Wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokado

Ilość porcji: 2 Składniki na sałatkę: garść rukoli, szpinaku lub roszponki 6-8 jajek przepiórczych 4-6 rzodkiewek szczypiorek 1-2 pomidory Składniki na kokosowy dressing z awokado (wegański majonez): ½ awokado 2 łyżeczki soku z cytryny Jaja przepiórcze, oprócz tego, że są po prostu piękne i urocze (popatrzcie tylko na ich piękną skorupkę!) są też prawdziwą bombą odżywczą – i to o wiele większą niż kurze jaja! Najczęściej pojawiają się jako dodatek do żurku albo po prostu już ugotowane czekają na stole wielkanocnym aż ktoś rozbije ich delikatną skorupkę i będzie rozkoszował się ich delikatnym smakiem. ½ szklanki runa kokosowego albo innego mleka roślinnego 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju (ja użyłam oleju lnianego) sól i pieprz Przygotowanie: Te ostatnie są jednak dużo mniej alergizujące i są niezwykle bogatym źródłem wapnia, witaminy A i witamin z grupy B, a nawet witaminy D oraz masę minerałów i łatwo przyswajalnego białka. Warto zatem, aby na stołach świątecznych oprócz pysznych (i także bardzo wartościowych) jaj kurzych, znalazły się malutkie przepiórcze jajka. Stąd ta wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokado. Wielkanocna sałatka z jajami przepiórczymi i kokosowym dressingiem z awokado Nie wiem jak Wy, ale ja uważam jajka przepiórcze za niezwykle urocze i nie wyobrażam sobie świąt bez nich. Jajka przepiórcze wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na twardo 4-5 minut. Doskonały sos sałatkowy z awokado i mleka kokosowego będzie świetnym dodatkiem do każdej sałatki

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/wielkanocna-salatka-z-jajami-przepiorczymi-i-kokosowym-dressingiem-z-awokado/