Roladki z szynki z serkiem – Składniki: 3 lekko czubate łyżki majonezu – ok. 100 g 2 łyżeczki żelatyny – ok. 8 g 60 ml przegotowanej, gorącej wody 270 g serka śmietankowego naturalnego (u mnie Łaciaty – 2 opakowania) ok. 220 g szynki konserwowej w plasterkach lub innej ulubionej (u mnie 10 dużych, cienkich plasterków) 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 150 g 10 malutkich pieczarek marynowanych – ok. 60 g pół pęczka koperku sól i pieprz do smaku Takieoczywiście można zrobić z samym nadzieniem śmietankowym, aczkolwiek dodatek pieczarek i ogórków nadaje im fajnego smaku i chrupkości. Na blacie rozłożyć folię spożywczą lub aluminiową, a na niej poukładać szynkę w plastrach (najlepiej prostokątnych) i ułożyć je w dwóch rzędach, nakładając plastry nieco na siebie, na ok. 2 cm (u mnie powstał w ten sposób prostokąt o wymiarach 30 cm x 40 cm – tak jak na załączonym zdjęciu powyżej). Roladki z szynki z serkiem śmietankowym to pyszna propozycja na przekąskę na śniadanie wielkanocne, ale także super przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Tak przygotowaną masę rozsmarować na szynce, pozostawiając po ok. 2-3 cm wolnego miejsca od każdego dłuższego brzegu prostokąta z szynek (tak jak na załączonym zdjęciu powyżej). Przepis na roladki z szynki z serkiem, ogórkami konserwowymi i marynowanymi pieczarkami: W 60 ml gorącej, przegotowanej wody wymieszać dokładnie Majonez wymieszać razem z serkiem śmietankowym na jednolitą masę, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię i pokroić roladę w plastry o szerokości ok. 1-1,5 cm. Roladki z szynki konserwowej podawać schłodzone na półmisku jako zimną przystawkę.