Czas przygotowania 10 hrs Czas gotowania 40 mins Czas całkowity 10 hrs 40 mins Ilość porcji: 6 osób Wartość kaloryczna: 315 kcal Składniki 25 g drożdży 100 g masła 200 ml mleka 500 g mąki pszennej 3 jajka 1 żółtko 100 g cukru 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki olejku waniliowego 60 g rodzynek 60 g kandyzowanej skórki z cytryny 1 garść migdałów 1 roztrzepane jajko do posmarowania Przeczytaj także: Jedzenie na przyjęcie dla dzieci Sposób wykonania W pierwszej kolejności przygotowujemy drożdżowe ciasto. Przepis na Colomba di Pasqua Drukuj Colomba di Pasqua – wielkanocne ciasto z Włoch Colomba di pasqua czy też colomba pasquale to ciasto drożdżowe z bakaliami przygotowywane przez Włochów i podawane w okresie wielkanocnym. To tak, jak w czasie harmonii rodzinnych spotkań przy stole. Colomba di Pasqua słodki specjał Ciasto podajemy przy wielkanocnym stole z okazji rodzinnych spotkań lub w gronie przyjaciół. Jedne podania mówią, że z Sycylii, inne zaś, że Lombardia jest tym miejscem, skąd drożdżowe to ciasto pochodzi. Aktualne pojawia się wiele wariacji na temat klasycznej Colombo di Pasqua, co oznacza, że możemy spotkać wyroby tego typu nadziewane czekoladą, kremem pistacjowym czy limoncello. Zawsze po uroczystym wielkanocnym obiedzie przychodzi czas na pachnące wielkanocne ciasto z bakaliami. W tym szczególnym czasie przedświątecznym w wielu domach przygotowuje się wielkanocne mazurki czy wielkanocne baby. Włosi nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez Colomba di Pasqua, czyli drożdżowego ciasta z bakaliami przypominającego swym kształtem gołębicę. Jeśli po wbiciu w środek ciasta patyczek jest suchy – ciasto można wyciągać. Colomba di Pasqua można podawać także z czekoladą czy kremem pistacjowym Na samym końcu do ciasta dodajemy bakalie i wyrabiamy jeszcze przez ok. 3-4 minut. Do gotowego ciasta wtykamy migdały i pozostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia przez około 2 godziny. W tym celu mieszamy je z kilkoma łyżkami wody i zostawiamy. W każde święto z utęsknieniem czekamy na słodkości.