Warzywny mix prost z pieca

Ewelina
19.06.2014 6:04
Warzywny mix prost z pieca

Przepis

aszła mnie dziś ochota na warzywny detoks :)

Po świątecznych smakołykach postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka,a w między czasie przygotujcie sosy - bez nich warzywa są również smaczne, ale wiadomo sosik to sosik :)

I takim oto sposobem zrobicie danie, do którego na pewno będziecie często powracać!

Kiedy warzywa już się upieką można jeść je dowolnie - na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;)

Pieczone warzywa z sosami

- 2 duże marchewki

- 1 duży seler

- 4 spore ziemniaki

- 2 cebule

- główka czosnku

- cytryna

przyprawy: oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek

dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester,

Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać przyprawami - porządnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia. Czosnek przekroić na pół, cytrynę w plasterki, porozrzucać gdzieniegdzie. Na wierzch położyć świeżą bazylię i miętę.