Składniki
ok 3- 4 porcje
składniki:
- 200 g makaronu orzo
- 200 g kurek
- 200 g zielonej fasoli szparagowej( waga po odcięciu końcówek)
- 1 cukinia
- kiść pomidorków koktajlowych( ok 200 g)
- 1 cebula
- 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz i tymianek do smaku
- duża szczypta papryki ostrej wędzonej
- garść świeżego koperku
Przepis
Piekarnik nastawić na 220 stopni- grzanie góra- dół.
Paprykę pokroić w słupki, cukinię w półpasterki, fasolkę przekroić na pół. Do miski dodać warzywa razem z pomidorkami, przyprawić sol pieprzem, papryką wędzoną i chlustem oliwy, wszystko wymieszać i wysypać na blachę o pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, Włożyć do piekarnik i piec ok 20- 25 minut do miękkości, następnie przełączyć na funkcję grill, blachę przełożyć na najwyższą półkę piekarnika i grillować ok 2- 3 minut do zrumienienia.
W międzyczasie przygotować makaron i kurki.
Cebulę okroić w drobną kostkę, Kurki zalać wrzątkiem z dodatkiem ok 1 łyżeczki soli i zostawić na ok 10 minut. Następnie przełożyć na papier kuchenny i odstawić do osuszenia. Patelnię rozgrzać z jedną łyżką oliwy, dodać kurki i smażyć do zrumienienia. Pod koniec przyprawić suszonym tymiankiem, solą i pieprzem.
Na patelni zeszklić cebulę z 1 łyżką oliwy, dodać orzo i smażyć przez 1- 2 minuty do zrumienienia. Dodawać stopniowo bulion i gotować aż makaron będzie miękki. Gotowy makaron wymieszać z warzywami, przyprawić solą i pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba i wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!