Przepis
Pierwsze danie z kolorowej paczki om nom nom - skusiłam się na fioletową z makaronem spaghetti i zadziałałam jak należy - fusion - kolorowo i smacznie :)
Spaghetti ze szpinakiem, gorgonzolą i twarogiem wędzonym
Składniki na 2 porcje:
-200 g makaronu spaghetti Om nom nom
- 400g szpinaku mrożonego (może być brykiet)
- 2 ząbki czosnku
- 100g sera gorgonzola picante
- 100g twarogu wędzonego
- czerwona papryczka chili świeża
- świeżo mielony pieprz
- sól
- oliwa z oliwek do smażenia
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 10 minut - tak, żeby był al dente.
Ugotowany makaron odcedzamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i smażymy, aż odparuje woda.
Do szpinaku dorzucamy posiekane ząbki czosnku i gorgonzolę.
Sos łączymy z makaronem. Razem wszystko podgrzewamy na małym ogniu, aby składniki dokładnie się połączymy i okleiły nasz makaron.Na koniec wrzucamy pokrojoną papryczkę chili, dodajemy pieprz i sól do smaku.
Podajemy na talerz i posypujemy wędzonym twarożkiem. Smacznego :)