Tajska zupa

Ewelina
Zupy
18.06.2014 10:09
Tajska zupa

Przepis

Składniki:

500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka)

500 g pieczarek

2 ząbki czosnku

1 łyżka ziaren kolendry

gałązki świeżej kolendry

szczypior

sos sojowy

curry

mielony imbir

pieprz

sól

2 łyżki oliwy z oliwek

100 g brązowego makaronu

Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić

w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka.

Na patelni poddusić pieczarki wraz z przeciśniętym (bądź drobno pokrojonym) czosnkiem, dodać do mięsa. Całość zalać 1,5 l gorącej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem doprawić sosem sojowym (ilość wg uznania - ok. 2-3 łyżek), solą i ewentualnie pozostałymi przyprawami do smaku. Dodać posiekany szczypior i listki świeżej kolendry oraz ugotowany al dente, brązowy makaron.