Przepis
Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (można zastąpić filetem z kurczaka)
500 g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren kolendry
gałązki świeżej kolendry
szczypior
sos sojowy
curry
mielony imbir
pieprz
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g brązowego makaronu
Pieczarki umyć, pokroić w grube plastry bądź jeżeli są mniejsze, przekroić na pół. Mięso pokroić
w paski, doprawić roztartymi ziarnami kolendry, pieprzem, imbirem i curry, zrumienić na rozgrzanej oliwie, przełożyć do garnka.
Na patelni poddusić pieczarki wraz z przeciśniętym (bądź drobno pokrojonym) czosnkiem, dodać do mięsa. Całość zalać 1,5 l gorącej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem doprawić sosem sojowym (ilość wg uznania - ok. 2-3 łyżek), solą i ewentualnie pozostałymi przyprawami do smaku. Dodać posiekany szczypior i listki świeżej kolendry oraz ugotowany al dente, brązowy makaron.