Zapiekanka warzywna

Ewelina
Zapiekanki
29.07.2015 18:20
Zapiekanka warzywna

Składniki

1 duża cukinia

2-3 marchewki

1 korzeń pietruszki

3-4 średniej wielkości pomidory

cebula dymka

posiekana natka pietruszki

3-4 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

sól himalajska

pieprz ziołowy

opcjonalnie czerwona słodka papryka, granulowany czosnek, kurkuma itp.

Przepis

Pomidory kroję na ćwiartki, natkę pietruszki drobno siekam, pozostałe warzywa kroję w talarki o grubości ok. 0, 5 cm.

Warzywa układam naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, przyprószam je sporą ilością ulubionych przypraw.

W miseczce mieszam oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z ziołami prowansalskimi.

Przy pomocy pędzelka smaruję warzywa przygotowaną marynatą.

Naczynie przykrywam folia aluminiową i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 30-40 minut.

Podczas pieczenia przynajmniej raz obracam warzywa i polewam sokiem, który spływa na dno naczynia.

Po zapieczeniu danie pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, następnie posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu, np. kaszy i mięsa.