Składniki
1 duża cukinia
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
3-4 średniej wielkości pomidory
cebula dymka
posiekana natka pietruszki
3-4 łyżki dobrej jakościowo oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól himalajska
pieprz ziołowy
opcjonalnie czerwona słodka papryka, granulowany czosnek, kurkuma itp.
Przepis
Pomidory kroję na ćwiartki, natkę pietruszki drobno siekam, pozostałe warzywa kroję w talarki o grubości ok. 0, 5 cm.
Warzywa układam naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, przyprószam je sporą ilością ulubionych przypraw.
W miseczce mieszam oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z ziołami prowansalskimi.
Przy pomocy pędzelka smaruję warzywa przygotowaną marynatą.
Naczynie przykrywam folia aluminiową i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 30-40 minut.
Podczas pieczenia przynajmniej raz obracam warzywa i polewam sokiem, który spływa na dno naczynia.
Po zapieczeniu danie pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, następnie posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu, np. kaszy i mięsa.