Przepis
Na weekend zima postanowiła powrócić... Na szczęście przyroda mimo psikusów pogodowych budzi się pięknie do życia :) Z niedzielnego spacerku przyniosłam pierwsze wiosenne kwiatki, którymi pięknie przyozdobiłam swoją dzisiejszą sałatkę. Skoro z oknem szaro u mnie na talerzu musi być kolorowo! Spróbujecie? ;)
Sałatka wiosenna
- 1 główka sałaty lodowej
- 500g truskawek
- 1 gruszka
- 2 owoce kiwi
- pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu)
- prażone płatki migdałów
- pół papryczki chili zielonej
- stokrotki
Dresing:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka octu białego winnego
- łyżeczka musztardy
- sok z całej pomarańczy
- pieprz, sól, tymianek
- łyżka miodu
- ząbek czosnku posiekany
Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Kiwi obieramy ze skórki, po czym kroimy na cztery, a następnie w grubsze plastry. Papryczkę chili kroimy w krążki cienko, a płatki migdałów podprażamy chwilę na suchej patelni.
Składniki na dresing łączymy ze sobą, po czym polewamy gotową sałatkę – smacznego ;)