Wiosenna sałatka

Ewelina
Sałatki
18.06.2014 9:49
Wiosenna sałatka

Przepis

Na weekend zima postanowiła powrócić... Na szczęście przyroda mimo psikusów pogodowych budzi się pięknie do życia :) Z niedzielnego spacerku przyniosłam pierwsze wiosenne kwiatki, którymi pięknie przyozdobiłam swoją dzisiejszą sałatkę. Skoro z oknem szaro u mnie na talerzu musi być kolorowo! Spróbujecie? ;)

Sałatka wiosenna

- 1 główka sałaty lodowej

- 500g truskawek

- 1 gruszka

- 2 owoce kiwi

- pół kostki sera solankowego typu feta (30%tłuszczu)

- prażone płatki migdałów

- pół papryczki chili zielonej

- stokrotki

Dresing:

- 2 łyżki oliwy

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 1 łyżka octu białego winnego

- łyżeczka musztardy

- sok z całej pomarańczy

- pieprz, sól, tymianek

- łyżka miodu

- ząbek czosnku posiekany

Sałatę lodową płuczemy, osuszamy, po czym rwiemy na mniejsze nieregularne kawałki. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na cztery (wzdłuż). Ser kroimy w kostkę. Gruszkę myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Kiwi obieramy ze skórki, po czym kroimy na cztery, a następnie w grubsze plastry. Papryczkę chili kroimy w krążki cienko, a płatki migdałów podprażamy chwilę na suchej patelni.

Składniki na dresing łączymy ze sobą, po czym polewamy gotową sałatkę – smacznego ;)