Warzywne risotto

Ewelina
18.06.2014 10:01
Warzywne risotto

Przepis

Na mroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco, smacznie i kolorowo. Czosnek, cebula i zioła nadały niezwykłego aromatu, avocado, dzięki sporej ilości tłuszczu, sprawiło, że risotto stało się kremowe, a pomidorki i szpinak nie tylko ubogaciły potrawę w smaku, ale dodały jej również pięknych kolorów. I co - wystarczająco chyba Was już zapewniłam, iż cała niezwykłość tkwi w prostocie ;)

Kolorowe risotto

Na 2 porcje:

200g ryżu do risotto Arborio

duże cebula

avocado

2 ząbki czosnku

garść świeżego szpinaku

suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk

2 łyżki masła

100ml białego wina

ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda)

pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa

tymianek, rozmaryn

pieprz cayenne

Wszystkie składniki przygotowujemy: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, szpinak przesmażamy na oliwie. Avocado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w kosteczkę.