Przepis
Składniki na 5 tortilli:
opakowanie gotowych placków pełnoziarnistych ( u mnie 5 sztuk)
400 g mięsa z udźca indyka
1 duża marchewka
1 cebula
1/2 małej cukinii
kilka łyżek kukurydzy z puszki
kilka łyżek fasolki czerwonej z puszki
garść świeżej rukoli
oliwa do zamarynowania mięsa
2 łyżeczki musztardy francuskiej do zamarynowania mięsa
zioła prowansalskie ( również do marynaty)
kilka kropel maggi ( do marynaty i później do farszu)
olej rzepakowy do smażenia
Mięso ja zamarynowałam dzień wcześniej ( ale wystarczy z godzinkę przed smażeniem). Do miseczki dałam mięso, oliwę, zioła, musztardę i maggi. Wszystko wymieszałam, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki. Cebulę obrać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w plasterki cukinię, obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz pokrojone w małe kawałki mięso. Wszystko razem smażymy. Pod koniec dodajemy kukurydzę u fasolkę z puszki, przyprawiamy maggi i wrzucamy świeżą rukolę. Mieszamy i farsz gotowy :) Przekładamy na placki i zawijamy. Ja jeszcze na 5 minut wkładałam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( żeby wszystko było ciepłe).