Szybka i kolorowa tortilla

Ewelina
Obiad
17.06.2014 9:59
Szybka i kolorowa tortilla

Przepis

Składniki na 5 tortilli:

opakowanie gotowych placków pełnoziarnistych ( u mnie 5 sztuk)

400 g mięsa z udźca indyka

1 duża marchewka

1 cebula

1/2 małej cukinii

kilka łyżek kukurydzy z puszki

kilka łyżek fasolki czerwonej z puszki

garść świeżej rukoli

oliwa do zamarynowania mięsa

2 łyżeczki musztardy francuskiej do zamarynowania mięsa

zioła prowansalskie ( również do marynaty)

kilka kropel maggi ( do marynaty i później do farszu)

olej rzepakowy do smażenia

Mięso ja zamarynowałam dzień wcześniej ( ale wystarczy z godzinkę przed smażeniem). Do miseczki dałam mięso, oliwę, zioła, musztardę i maggi. Wszystko wymieszałam, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki. Cebulę obrać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w plasterki cukinię, obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz pokrojone w małe kawałki mięso. Wszystko razem smażymy. Pod koniec dodajemy kukurydzę u fasolkę z puszki, przyprawiamy maggi i wrzucamy świeżą rukolę. Mieszamy i farsz gotowy :) Przekładamy na placki i zawijamy. Ja jeszcze na 5 minut wkładałam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( żeby wszystko było ciepłe).