Przepis
Składniki:
- 8 tortilli
- opakowanie warzyw na patelnię Iglotex
- opakowanie warzyw na patelnię po hiszpańsku Iglotex
- 300 g sera żółtego
- ketchup łagodny
- 300 g filetu z kurczaka
- 200 g pieczarek
- papryka czerwona mała
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- sól, pieprz
- szczypta chilli
- pół puszki kukurydzy
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i podsmażamy, zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut pod przykryciem. Przekładamy do miski. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy, dodajemy do mięsa. Na tej samej patelni wlewamy ponownie odrobine wody i wrzucamy warzywa na patelnię, pokrojona paprykę i kukurydzę, przyprawiamy przyprawą z opakowania, solą i pieprzem i dusimy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z pieczarkami i mieszamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Jeżeli jest bardzo gęste dodajemy odrobinę wody.
Patelnie smarujemy lekko olejem i kładziemy jeden placem tortilli, smaujemy ketchupem i posypujemy cały placek startym serem, układamy warzywa z mięsem i ponownie posypujemy serem, przykrywamy drugim plackiem tortilli posmarowany ketchupem, dociskamy,
Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, pamiętajmy że musimy zrobić minimalny gaz, aby placek nam się nie przypalił, a ser musi się rozpuścić. Teraz trzeba przełożyć placka na drugą stronę i ja mam na to taki sposób, że przekłądam placek na jeden talerz, przykrywam drugim talerzem i odwracam i ponownie przekładam na patelnię. Znowu przykrywam pokrywką na 2-3 minuty na minimalny gaz, aby placek się zarumienił a ser dobrze porpuścił.
Tak samo postępujemy ze wszystkiem plackami tortilli. Wyjdą nam 4 duże placki. Możemy je jeść na bieżąco, ale to wiążę się z tym, że jemy po kolei a nie wszyscy razem, ja zrobione placki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 100 stopni, i trzymały ciepło. Podałam więc od razu wszystkie placki.
Gotowe placki przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na 4 części ostrym nożem i przekładamy na talerze, podałam z ketchupem i sosem czosnkowym.
Smacznego :-)