Tortilla z patelni

Ewelina
Przekąski
05.01.2015 17:05
Tortilla z patelni

Przepis

Składniki:

- 8 tortilli

- opakowanie warzyw na patelnię Iglotex

- opakowanie warzyw na patelnię po hiszpańsku Iglotex

- 300 g sera żółtego

- ketchup łagodny

- 300 g filetu z kurczaka

- 200 g pieczarek

- papryka czerwona mała

- łyżeczka przyprawy do kurczaka

- łyżeczka papryki słodkiej mielonej

- sól, pieprz

- szczypta chilli

- pół puszki kukurydzy

- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w małą kostkę, przyprawiamy i podsmażamy, zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut pod przykryciem. Przekładamy do miski. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy, dodajemy do mięsa. Na tej samej patelni wlewamy ponownie odrobine wody i wrzucamy warzywa na patelnię, pokrojona paprykę i kukurydzę, przyprawiamy przyprawą z opakowania, solą i pieprzem i dusimy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mięso z pieczarkami i mieszamy, w razie potrzeby jeszcze przyprawiamy. Jeżeli jest bardzo gęste dodajemy odrobinę wody.

Patelnie smarujemy lekko olejem i kładziemy jeden placem tortilli, smaujemy ketchupem i posypujemy cały placek startym serem, układamy warzywa z mięsem i ponownie posypujemy serem, przykrywamy drugim plackiem tortilli posmarowany ketchupem, dociskamy,

Przykrywamy pokrywką na 2-3 minuty, pamiętajmy że musimy zrobić minimalny gaz, aby placek nam się nie przypalił, a ser musi się rozpuścić. Teraz trzeba przełożyć placka na drugą stronę i ja mam na to taki sposób, że przekłądam placek na jeden talerz, przykrywam drugim talerzem i odwracam i ponownie przekładam na patelnię. Znowu przykrywam pokrywką na 2-3 minuty na minimalny gaz, aby placek się zarumienił a ser dobrze porpuścił.

Tak samo postępujemy ze wszystkiem plackami tortilli. Wyjdą nam 4 duże placki. Możemy je jeść na bieżąco, ale to wiążę się z tym, że jemy po kolei a nie wszyscy razem, ja zrobione placki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 100 stopni, i trzymały ciepło. Podałam więc od razu wszystkie placki.

Gotowe placki przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na 4 części ostrym nożem i przekładamy na talerze, podałam z ketchupem i sosem czosnkowym.

Smacznego :-)