Przepis
Składniki:
makaron muszle
2 filety z kurczaka
1/2 cukinii
oliwki zielone
pomidorki koktajlowe
Sos:
1 puszka pomidorów
1 cebula
3 łyżki oliwy
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka mielona słodka
2 ząbki czosnku
Do rondelka dajemy 3 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną na drobno cebulę i stawiamy na ogniu. Jak się nam zeszkli dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Co jakiś czas mieszamy, dodajmy troszkę papryki mielonej słodkiej, solimy, dodajemy pieprz. Pod koniec wrzucamy pokrojoną natkę i czosnek przepuszczony przez praskę. Jeszcze chwilkę zostawiamy na ogniu, jeśli trzeba to doprawiamy.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja filet z kurczaka podsmażyłam, bo zależało mi na czasie. Cukinię, oliwki i pomidorki kroimy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy trochę sosu, na niego makaron, kurczaka, cukinię, oliwki, drugą część sosu i na wierzch pomidorki koktajlowe. Całość posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach około 25 - 30 minut. Gotowe :)