Tortilla z warzywami

Krzysztof
Przekąski
11.05.2014 9:53
Tortilla z warzywami

Przepis

Składniki (1 porcja)

1 placek tortilli (kupuję biedronkowe)

kilka plasterków sera żółtego (u mnie Gouda lub Edam)

1/2 pomidora

ok. 10 plasterków zielonego ogórka

1/4 cebuli

1/4 papryki

2 liście sałaty

kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)

ketchup

sos czosnkowy (opcjonalnie)

Na całą powierzchnię placka układamy ser żółty. Pomidora kroimy w cienkie plasterki, paprykę w nieduże słupki a cebulę w cienkie piórka. Talerz z tortillą wkładamy do mikrofali i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Można także położyć placek na suchej i mocno rozgrzanej patelni (na małym ogniu), zakryć przykrywką i poczekać aż ser się rozpuści.

Następnie tortillę smarujemy ketchupem, kładziemy liście sałaty i na nich równomiernie rozkładamy warzywa. Możemy posolić do smaku, polać sosem czosnkowym i zwinąć placek w ścisły rulon. Jemy natychmiast po przyrządzeniu, kiedy tortilla jest jeszcze ciepła.

Smacznego!