Przepis
Składniki (1 porcja)
1 placek tortilli (kupuję biedronkowe)
kilka plasterków sera żółtego (u mnie Gouda lub Edam)
1/2 pomidora
ok. 10 plasterków zielonego ogórka
1/4 cebuli
1/4 papryki
2 liście sałaty
kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)
ketchup
sos czosnkowy (opcjonalnie)
Na całą powierzchnię placka układamy ser żółty. Pomidora kroimy w cienkie plasterki, paprykę w nieduże słupki a cebulę w cienkie piórka. Talerz z tortillą wkładamy do mikrofali i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Można także położyć placek na suchej i mocno rozgrzanej patelni (na małym ogniu), zakryć przykrywką i poczekać aż ser się rozpuści.
Następnie tortillę smarujemy ketchupem, kładziemy liście sałaty i na nich równomiernie rozkładamy warzywa. Możemy posolić do smaku, polać sosem czosnkowym i zwinąć placek w ścisły rulon. Jemy natychmiast po przyrządzeniu, kiedy tortilla jest jeszcze ciepła.
Smacznego!