Przepis
Pieczone drobiowe klopsiki /4 porcje, 12 sztuk
2 kromki chleba, podarte na małe kawałki (1 szklanka)
1/3 szklanki mleka
80g boczku w plastrach, drobno posiekanego
1 mała cebula, drobno posiekana
1 mały ząbek czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duże jajko
450g piersi z kurczaka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Rozgrzać piekarnik do 210°C. Chleb namoczyć w mleku w małej misce aż zmięknie, około czterech minut.
Na łyżce oliwy smażyć boczek, cebulę i czosnek, dodać sól i pieprz, trzymać na średnim ogniu około 6 minut.
Odcisnąć chleb, aby usunąć nadmiar mleka. Lekko roztrzepać jajko w dużej misce, a następnie połączyć z kurczakiem, 1 łyżką koncentratu, boczkiem, chlebem i pietruszką. Uformować 12 klopsików i ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Wymieszać razem pozostały koncentrat i oliwę, a następnie posmarować tą mieszanką klopsiki. Piec w górnej części piekarnika aż klopsiki będą gotowe przez 15-20 minut.