Przepis
Składniki:
Surówka
1/2 małej czerwonej kapusty – drobno poszatkowana
1 jabłko – starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórką)
1 marchewka – starta na tarce o grubych oczkach (wcześniej umyłam i obrałam)
1/2 czerwonej cebuli – drobno posiekana
spora garść suszonej żurawiny – może być pokrojona na połówki lub ćwiartki
spora garść natki pietruszki – drobno posiekana
Sos
1 łyżka majonezu
pół łyżki miodu
2-3 łyżeczki tahini (opcjonalnie, ale polecam bardzo!)
sok z połówki cytryny
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wkładamy kapustę, jabłko, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Mieszamy razem wszystkie składniki sosu i zalewamy nim sałatkę, doprawiamy do smaku. Surówka smakuje najlepiej jak przegryzie się kilka minut (albo kilka godzin w lodówce). Przed samym jedzeniem dodajemy suszoną żurawinę – oczywiście można dodać ją również na samym początku, ale jeśli będzie dodana na końcu to nadal pozostanie lekko chrupiąca i nie rozmięknie w sałatce.