Surówka jakiej nie znacie

Ewelina
Sałatki
26.12.2014 17:39
Surówka jakiej nie znacie

Przepis

Składniki:

Surówka

1/2 małej czerwonej kapusty – drobno poszatkowana

1 jabłko – starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórką)

1 marchewka – starta na tarce o grubych oczkach (wcześniej umyłam i obrałam)

1/2 czerwonej cebuli – drobno posiekana

spora garść suszonej żurawiny – może być pokrojona na połówki lub ćwiartki

spora garść natki pietruszki – drobno posiekana

Sos

1 łyżka majonezu

pół łyżki miodu

2-3 łyżeczki tahini (opcjonalnie, ale polecam bardzo!)

sok z połówki cytryny

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wkładamy kapustę, jabłko, marchewkę, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Mieszamy razem wszystkie składniki sosu i zalewamy nim sałatkę, doprawiamy do smaku. Surówka smakuje najlepiej jak przegryzie się kilka minut (albo kilka godzin w lodówce). Przed samym jedzeniem dodajemy suszoną żurawinę – oczywiście można dodać ją również na samym początku, ale jeśli będzie dodana na końcu to nadal pozostanie lekko chrupiąca i nie rozmięknie w sałatce.