Składniki (0k. 8 sztuk): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki ksylitolu/miodu (opcjonalnie) 200 g suszonych daktyli + gorąca woda 1 jajko (można zastąpić 1 dojrzałym bananem) 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka roślinnego Wykonanie: Następnie przełożyć lekko odsączone daktyle do blendera i zmiksować na gładką masę (w trakcie można dolewać wody tak żeby masa była dość rzadka). W misce roztrzepać jajko, dodać olej kokosowy, masę z daktyli, mleko oraz miód lub ksylitol (jeśli używamy) i wszystko wymieszać. Takie muffinki można przygotować również w wersji wegańskiej, wystarczy zamienić jajko np. na rozgniecionego banana. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Daktyle zalać gorąca wodą i zostawić (tak aby je przykryć) na około 15 minut, aż zmiękną.