Placuszki bananowe - tylko 2 składniki! HIT na śniadanie dla dzieci i dorosłych! <3

Helka
Śniadania
05.03.2019 19:47
Placuszki bananowe - tylko 2 składniki! HIT na śniadanie dla dzieci i dorosłych! <3

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego (ja rozsmarowuję go po całej powierzchni patelni za pomocą pędzelka), najpierw na średniej mocy palnika, a gdy patelnia już cała dokładnie się nagrzeje, to zmniejszyć moc do minimum. Następnie do masy jajecznej dodać puree z banana i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, by masa pozostała puszysta – dzięki temu placuszki również będą delikatne i puszyste po usmażeniu. Składniki na ciasto na placki bananowe: 1 dojrzały banan – waga ze skórką ok. 210 g 2 jajka klasy M Dodatkowo potrzebne będą: odrobina oleju rzepakowego do smażenia (maksymalnie 1 łyżka) do podania: u mnie jogurt naturalny i banany, ale możesz także je podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. miodem, cukrem pudrem, czy dżemem owocowym. Gdy placuszek zarumieni się już z jednej strony, to za pomocą szerokiej łopatki należy go delikatnie przerzucić na drugą stronę i smażyć również do zarumienienia. Przepis na fit placuszki bananowe: Do wykonania placuszków najlepiej użyć dojrzałych bananów, takich już z ciemną skórką, które same w sobie są już bardzo słodkie. Banana należy obrać, a następnie za pomocą widelca ugnieść na gładkie puree, chociaż najlepszy będzie do tego blender ręczny – dzięki niemu masa będzie idealnie gładka. Jajka należy rozbić ze skorupek, wrzucić do pojemnika i ubijać za pomocą miksera przez ok. 2 minuty aż masa jajeczna zrobi się puszysta. Ważne jest, by smażyć na małej mocy palnika, gdyż zbyt duża moc sprawi, że placuszki się przypalą i będą nieapetyczne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/fit-placuszki-bananowe/