Składniki (około 10-12 kuleczek): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki miodu, syropu z agawy lub ksylitolu 5 łyżek wiórków kokosowych + ok. 1/2 szklanki do obtoczenia kuleczek opcjonalnie: 1/3 szklanki zmielonych na mąkę migdałów i kilka obranych ze skórki całych migdałów* Wykonanie: Nie było też problemu z gotowaniem kaszy, bo w tym przepisie nie musi ona być sypka, a nawet dobrze jeżeli się rozgotuje i wyjdzie bardziej paćka :) Do przygotowania takiego deseru nie trzeba dużo składników - kuleczki można przygotować w prostej wersji, w której wystarczy nam kasza, wiórki, mleko kokosowe i coś do posłodzenia. Przełożyć do rondelka i zalać 1 i 1/2 szklankami mleka, gotować około 20-25 minut (kasza powinna wchłonąć całe mleko i wyjść gęsta i zbita), pod koniec dosłodzić, wsypać wiórki kokosowe oraz opcjonalnie zmielone migdały i dokładnie wymieszać. Pyszne i popularne kuleczki rafaello w zdrowej wersji, przepis na nie pewnie już od dawna krąży po sieci, ale ja dopiero teraz postanowiłam przygotować swoją wersję. Długo nie mogłam się za nią zabrać, bo jakoś utkwiło mi, że lepienie takich kuleczek pewnie mi niezbyt wyjdzie, albo będą się one strasznie kruszyć.