Drożdżowe bułki z pieczarkami, szynką i serem

Przekąski
01.03.2019 7:31
Drożdżowe bułki z pieczarkami, szynką i serem

5 from 1 vote Print Recipe Pin Recipe Prep Time 30 mins Cook Time 25 mins wyrastanie ciasta 1 hr Total Time 55 mins Ingredients 1 szklanka mleka + 3 łyżki 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 żółtka 80 g masła 2 łyżki oleju 500 g mąki 1 łyżeczka soli NADZIENIE 200 g pieczarek 1 cebula 100 g szynki 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 100 g żółtego sera 1 łyżka oliwy szczypta soli NA WIERZCH 1 żółtko 2 łyżki mleka garść nasion sezamu Trochę wstyd się przyznać ale jest coś wciągającego w bule z pieczarkami i serem, i pewnie spora część z Was ma z nią związane jakieś wspomnienia ( wakacje nad morzem, studenckie czasy, nocne powroty z imprez…). Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy – można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. wrzućcie na bułkę, i upieczcie w piekarniku do natychmiastowego zjedzenia. Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem Puszyste, drożdżowe bułki z pieczarkami, pomidorami, szynką i serem żółtym. Mam dziś dla Was bardziej elegancką wersję tego dania – drożdżowe bułki z pieczarkami, serem, szynką i koncentratem pomidorowym w środku. W miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Ciasto z tego przepisu można wykorzystać też do słodkich wersji bułeczek (cukier trzeba dodać do żółtek i zmiksować a resztę tak jak w przepisie) Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Odstwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2019/02/drozdzowe-bulki-z-pieczarkami-i-serem/