Pączki

Alina
Ciasta
28.02.2019 18:07
Pączki

Składniki: - Ciasto: - 1 kg mąki pszennej T00* - 2 jajka - 5 żółtek - 125 g masła - 0,5 łyżeczki soli - 3/4 szklanki cukru - 0.5 l mleka - 10 dag drożdży świeżych - 2 łyżki esencji waniliowej(na spirytusie)* - Nadzienie: - powidła śliwkowe - Do smażenia: - olej rzepakowy - Lukier: - 2 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek gorącej wody - cukier puder - suszona żurawina ale-raj Drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami cukru wsypać 2 łyżki mąki i wlać około 100 ml ciepłego mleka. Do miski wbić jajka, dodać żółtka, wsypać resztę cukru i nad gorącą kąpielą miksować aż cukier się rozpuści i zrobi się biała i puszysta masa. Jeśli nie mamy esencji dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego i 2 łyżki spirytusu. Do misy miksera wsypać przesianą mąkę wlać rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, sól oraz esencję waniliową. Gdy ciasto wyrośnie posypując ręce mąką uformować pączki i układać na stolnicy podsypanej mąką zlepieniem do dołu. Po usmażeniu przekładać na ręczniki papierowe do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki nadziewać za pomocą długiej szprycy powidłami i zanurzyć jedną stroną w lukrze. Lukier: Do miseczki wlać sok, wodę i stopniowo dosypywać cukier puder cały czas ucierając. Jak wyjdą na innym typie mąki tego nie wiem. Następnie wlać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wyrabiać mikserem około 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://ala-piecze.blogspot.com/2019/02/paczki.html