Podana z cytrynowo-parmezanową śmietanką Author: www.cookingforemily.pl Serves: 5 Ingredients 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 3 pęczki cebuli dymki pół główki czosnku ( całe ząbki) 2 nieduże cukinie 300 g mrożonego groszku 1 litr wywaru warzywnego garść ziół ( natka pietruszki, bazylia, koperek) sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny ⅓ szklanki śmietany 50 startego parmezanu 1 łyżeczka skórki cytrynowej Instructions Dymkę opłukać. Wiosenna zupa z dymką, cukinią i groszkiem Drukuj Prep time 20 min Cook time 30 min Total time 50 min Zupa o pięknym, głębokim zielonym kolorze- z cebulką dymka, cukinią i groszkiem. Taki patent z miksowaniem części zupy i pozostawieniem reszty jest świetny – zupa ma jednocześnie kremową, gęstą konsystencję i kawałki warzyw. Ta zupa z dymką, cukinią i groszkiem to kwintesencja wiosny – chociaż gęsta to lekka, w obłędnym, zielonym kolorze. Zupę zestawić z ognia – odłożyć kilka sporych łyżek warzyw do miseczki ( uważać żeby cały czosnek pozostał w garnku). Podawać z łyżką śmietany posypana skórką z cytryny. Podana z chmurką śmietany z parmezanem, posypana cytrynową skórką. Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać białe części dymki oraz ząbki czosnku i smażyć mieszając 5 minut. Dodać cukinię, smażyć 5 minut a następnie groszek i kolejne 5 minut.