Składniki: - 250 g rozdrobnionego twarogu, ricotty lub twarogu z wiaderka - 1 jajko - 1 żółtko - 150 - 250 g mąki pszennej + do podsypania - skórka otarta z 1 cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 łyżki drobnego cukru - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią - szczypta soli - 300 ml zimnej kremówki - 1 łyżka cukru pudru - 1 słoik wiśni drylowanych w żelu - cukier puder do oprószenia - olej do smażenia W misie miksera umieścić twaróg, jajko, żółtko, skórkę, sok z cytryny, cukier, cukier z wanilią i sól. Dodać mąkę pszenną (zaczynając od 150 g - będzie to zależało od wilgotności i konsystencji twarogu jak i wielkości jajek; przy twarogu w kostce mniej mąki, przy zmielonym lub kremowym więcej) i sodę oczyszczoną. Na każdą oponkę nakładać pełną łyżkę bitej śmietany, oblać wiśniami, na wierzch położyć małą kulkę i oprószyć cukrem pudrem. Smażyć oponki i małe kulki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 160ºC, z obu stron. Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Wyrobione ciasto może być lepkie ale nie można dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde.