PIZZA ZE SZPARAGAMI I BOTWINKĄ

Obiad
26.06.2020 12:28
PIZZA ZE SZPARAGAMI I BOTWINKĄ

Jak blacha, patelnia się rozgrzeje przełożyć placek, posmarować wierzch lekko oliwą i wstawić do piekarnika – piec ok 2-3 minuty, otworzyć piekarnik, rozłożyć botwinkę, szparagi, kawałki sera i twarożku, wstawić do piekarnika i piec ok 4-5 minut, aż się zaczną rumienić boki i sery. Mozzarellę wyciągnąć z zalewy, położyć na ręczniku papierowym złożonym na 4, przykryć tak samo złożonym kawałkiem ręcznika, położyć talerz, na to coś ciężkiego – żeby mozzarella pozbyła się wody. Składniki: Ciasto (możecie użyć też innego sprawdzonego przepisu na ciasto) 400 g mąki ( najlepiej typ 00) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy ok 200 ml wody ciepłej (ok 36 stopni) Wierzch 2 pęczki botwinki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól 1 kulka mozzarelli 150 g twarożku koziego 3 łyżki oliwy pęczek szparagów 2-3 jajka Przygotowanie: Przygotować ciasto: W miseczce wymieszać drożdże z ok 20-30 ml wody, szczyptą cukru i łyżką mąki – ostawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać buraczki, chwilę podsmażyć, dodać czosnek, wymieszać, dodać liście i łodyżki- smaży ok 5 minut, Każdą z części uformować w kulkę, i potem na stolnicy, stole wysypanym mąką rozciągać ciasto na kształt placka. Nagrzać naczynie w którym będziecie piec – ja nie mam kamienia więc piekę na patelni żeliwnej ale może też być blacha do pieczenia. W misie miksera umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać, dodać oliwę, rozczyn i resztę wody, najpierw wymieszać łyżką a potem wyrobić ciasto. Ja piekłam pizze na patelni żeliwnej i z podanych proporcji wyszły mi 3 pizze. Więc skoro taka sytuacja to chociaż korzystajmy na maksa z tego maja w kuchni. Botwinkę umyć, buraczki pokroić na cieniutkie plasterki, odłożyć na bok. Pokroić w plasterki albo nożem albo obieraczką do warzyw, wymieszać z łyżką oliwy i posolić. Ciasto do pizzy podzielić na 2 albo 3 części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2020/05/pizza-ze-szparagami-i-botwinka/