Przepis
Pierś kurczaka w szynce z pomidorkami
Tym razem mam dla Was pomysł na pierś z kurczaka zawijaną w plastry wędzonej, aromatycznej szynki, zapiekaną z soczystymi pomidorkami i czosnkiem. Kurczak przygotowany w ten sposób jest bardzo soczysty i delikatny. Całość jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu - polecam :)
Pierś kurczaka w szynce z pomidorkami
Składniki:
4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
6 plastrów szynki wędzonej - prosciutto, serrano lub delikatna z biedronki (nasza ulubiona)
400 g pomidorków koktajlowych
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
suszona bazylia i oregano
oliwa
Pierś kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. Umyć. Przekroić na mniejsze kawałki - dwa, trzy kawałki z pojedynczej piersi. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dwa ząbki czosnku obrać i drobno pokroić. Wetrzeć w mięso. Każdy kawałek zawinąć w plaster szynki. Odłożyć.
Pomidorki umyć i przekroić na połowę. Rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, przekrojoną stroną do góry. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek. Wrzucić pozostałe ząbki czosnku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (górna i dolna grzałka) i zapiekać przez 20 minut. Po tym czasie na pomidorki ułożyć przygotowane wcześniej kawałki kurczaka. Zapiekać jeszcze 10-15 minut, w zależności od ich wielkości.
Podawać od razu po przygotowaniu. Ja podałam z rukolą, świeżą bazylią i parmezanem.
Smacznego :)