Pierś kurczaka w szynce z pomidorkami

Ewelina
Obiad
14.06.2014 20:52
Pierś kurczaka w szynce z pomidorkami

Przepis

Pierś kurczaka w szynce z pomidorkami

Tym razem mam dla Was pomysł na pierś z kurczaka zawijaną w plastry wędzonej, aromatycznej szynki, zapiekaną z soczystymi pomidorkami i czosnkiem. Kurczak przygotowany w ten sposób jest bardzo soczysty i delikatny. Całość jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu - polecam :)

Pierś kurczaka w szynce z pomidorkami

Składniki:

4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

6 plastrów szynki wędzonej - prosciutto, serrano lub delikatna z biedronki (nasza ulubiona)

400 g pomidorków koktajlowych

6 ząbków czosnku

sól, pieprz

suszona bazylia i oregano

oliwa

Pierś kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. Umyć. Przekroić na mniejsze kawałki - dwa, trzy kawałki z pojedynczej piersi. Doprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dwa ząbki czosnku obrać i drobno pokroić. Wetrzeć w mięso. Każdy kawałek zawinąć w plaster szynki. Odłożyć.

Pomidorki umyć i przekroić na połowę. Rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, przekrojoną stroną do góry. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i oregano. Skropić oliwą z oliwek. Wrzucić pozostałe ząbki czosnku.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (górna i dolna grzałka) i zapiekać przez 20 minut. Po tym czasie na pomidorki ułożyć przygotowane wcześniej kawałki kurczaka. Zapiekać jeszcze 10-15 minut, w zależności od ich wielkości.

Podawać od razu po przygotowaniu. Ja podałam z rukolą, świeżą bazylią i parmezanem.

Smacznego :)