Kurczak z pomidorami i pieczarkami

Ewelina
Obiad
16.09.2014 8:14
Kurczak z pomidorami i pieczarkami

Przepis

kurczak z pomidorami, pieczarkami i mozzarellą

Wyszło przepysznie ! Całkiem przypadkiem i na szybko. Będzie świetnie smakowało w towarzystwie makaronu lub ryżu, gorąco polecam :)

2 duże filety z kurczaka

3 średnie pomidory

1 strąk czerwonej papryki

350 gramów pieczarek ( użyłam tylko kapeluszy)

duża cebula

przyprawa do kurczaka

1 kuleczka mozzarelli ( około 125 gramów)

2 - 3 ząbki czosnku

sól, pieprz

ewentualnie siekana zielenina do posypania przed podaniem

Filety umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka, wrzucić do rondla na rozgrzany olej, podsmażyć na złoto. Pieczarki wyszorować ( używam delikatnej szczoteczki), pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na olej, podsmażyć, kiedy wytracą wilgoć, dorzucić do nich posiekaną cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej. Grzybki przełożyć do mięsa ( bez oleju).

Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w paseczki paprykę, przełożyć do rondla.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, dodać do mięsa, wszystko razem dusić około 10 minut, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz. Mozzarellę pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, wymieszać delikatnie i od razu podawać.