Przepis
Składniki:
4 filety z kurczaka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
łyżeczka mielonej ostrej papryki
8 cienkich plasterków szynki
1 – 2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
3 marchewki
1 duża cukinia
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
skórka otarta z połowy cytryny
Wykonanie:
Filety po opłukaniu i osuszeniu podsmażyłam na złocisty kolor na rozgrzanej oliwie. Po wyjęciu z patelni posoliłam, obsypałam papryką i rozmarynem. Plasterki szynki rozłożyłam po 2 sztuki i zawinęłam w nie filety z kurczaka.
Marchewkę, seler i cukinię po oczyszczeniu pokroiłam w cienkie słupki, cebulę w drobną kosteczkę a czosnek posiekałam. Koncentrat pomidorowy wymieszałam z winem.
Cebulę wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę, wsypałam warzywa i czosnek. Wymieszałam, podsmażyłam, wlałam koncentrat pomidorowy z winem. Przyprawiłam do smaku solą i papryką. Wymieszałam.
Filety ułożyłam na warzywach, przykryłam przykrywką i zostawiłam na małym gazie na 15 minut. Po tym czasie mięso wyjęłam i odłożyłam a do warzyw dodałam skórkę z cytryny i natkę.
Na półmisku wyłożyłam warzywa a na wierzchu mięso.
Bardzo smaczna potrawa, którą bardzo szybko się przygotowuje. Zajęło mi to w sumie niecałą godzinę. Polecam jako danie obiadowe, jak również na elegancką kolację. Życzę SMACZNEGO! Krys