Kurczak w szynce

Ewelina
Obiad
08.12.2014 18:35
Kurczak w szynce

Przepis

Składniki:

4 filety z kurczaka

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

sól

łyżeczka mielonej ostrej papryki

8 cienkich plasterków szynki

1 – 2 cebule

2 ząbki czosnku

3 łodygi selera naciowego

3 marchewki

1 duża cukinia

1 łyżka koncentratu pomidorowego

½ szklanki białego wytrawnego wina

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

skórka otarta z połowy cytryny

Wykonanie:

Filety po opłukaniu i osuszeniu podsmażyłam na złocisty kolor na rozgrzanej oliwie. Po wyjęciu z patelni posoliłam, obsypałam papryką i rozmarynem. Plasterki szynki rozłożyłam po 2 sztuki i zawinęłam w nie filety z kurczaka.

Marchewkę, seler i cukinię po oczyszczeniu pokroiłam w cienkie słupki, cebulę w drobną kosteczkę a czosnek posiekałam. Koncentrat pomidorowy wymieszałam z winem.

Cebulę wrzuciłam na rozgrzaną na patelni oliwę, wsypałam warzywa i czosnek. Wymieszałam, podsmażyłam, wlałam koncentrat pomidorowy z winem. Przyprawiłam do smaku solą i papryką. Wymieszałam.

Filety ułożyłam na warzywach, przykryłam przykrywką i zostawiłam na małym gazie na 15 minut. Po tym czasie mięso wyjęłam i odłożyłam a do warzyw dodałam skórkę z cytryny i natkę.

Na półmisku wyłożyłam warzywa a na wierzchu mięso.

Bardzo smaczna potrawa, którą bardzo szybko się przygotowuje. Zajęło mi to w sumie niecałą godzinę. Polecam jako danie obiadowe, jak również na elegancką kolację. Życzę SMACZNEGO! Krys