Składniki
2 duże, podwójne piersi z kurczaka
1 opakowanie kurek ( około 250 g )
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
1 szklanka bulionu
olej
wykałaczki
Przepis
Kurki myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobno, łącznie z cebulą.
Na patelni na oleju podpiekamy cebulę z czosnkiem, dodajemy kurki i pokrojony szczypiorek.mieszamy oraz doprawiamy do smaku. Po kilku minutach, kiedy płyny odparują przekładamy farsz do miseczki.
Piersi z kurczaka myjemy, następnie nacinamy każdy kawałek tworząc otwór, lub przecinamy tak aby powstał cienki kotlet. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką, nakładamy po dużej łyżce farszu i delikatnie zwijamy, spinając końce kurczaka wykałaczkami.
Mięsne roladki obsmażamy z każdej strony na oleju, wlewamy bulion i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Roladki wykładamy na talerz, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Z pozostałego wywaru przygotowujemy sos który przyda się do polania mięsa.
Smacznego.