Piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem

Ewelina
Obiad
20.04.2014 10:49
Piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem

Przepis

Piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym

Dzisiaj kolejna odsłona faszerowanych piersi kurczaka. Tym razem z pieczarkami i serem żółtym.

Składniki:

- 6 piersi kurczaka

- 300g pieczarek

- 100g sera żółtego (typu gouda, salami)

- olej i masło do smażenia

- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

- wykałaczki

Przygotowanie:

Przygotowania zaczynamy od pieczarek. Należy je obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Podsmażone pieczarki przełożyć do białej miseczki, ułożyć na deseczce obok reszty składników i zrobić fotkę:)

Filety z kurczaka naciąć ostrym nożem w kieszonki (mi jest tak najłatwiej), można inaczej, np. w formę roladki itp. Jak kto woli. Jeśli chodzi o powstawanie kieszonek, to z grubszej strony fileta wbić ostry spiczasty nóż, uważając, aby nie przebić się na wylot z żadnej strony wyciąć wewnątrz kieszonkę (im głębsza tym więcej farszu się zmieści). Ser żółty podzielić na porcje. Kieszonki napełniać serem i pieczarkami, tak jak na zdjęciu:

kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym - przygotowanie

Napełnione kieszonki spiąć wykałaczkami, jak gdzieś pojawiły się dziury, spiąć je wykałaczkami lub spróbować uzupełnić kawałkami mięsa. Filety z obu stron posypać przyprawą do kurczaka (może być do gyrosa, grilla, jak kto woli).

Kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym - przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać filety i obsmażyć z obu stron, następnie przykryć i dusić ok. 10 minut pod przykryciem, tak, żeby mięso doszło.

kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym - przygotowanie

A tak prezentuje się gotowa kieszonka w przekroju:)

Kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym

Gotowe filety podawać z ziemniakami/ryżem/frytkami oraz surówką/sałatką.