Speghettii z groszkiem i szynką w kremowym sosie

Ewelina
14.06.2014 9:13
Speghettii z groszkiem i szynką w kremowym sosie

Przepis

olejny szybki makaron, przygotowany wg. instrukcji "otwórz lodówkę, weź wszystko, co nadpoczęte i dodaj do spaghetti". Co wcale nie umniejsza jego walorów smakowych, wręcz przeciwnie- jest pyszny. Makaron tak już ma.

The next quick pasta, prepared following to the instruction "open the fridge, take everything what is opened and add to spaghetti". It doesn't mean the dish isn't good, in fact it's truly delicious.

Składniki( 2 porcje)/ ingreduents( 2 servings)

-2 porcje spaghetti( ok.140 g)/ 5oz spaghetti

-2 żółtka/2 egg yolks

-1/3 szklanki śmietany kremówki/ 1/3 cup cream

-2 garście startego parmezanu/ 6 Tbls grated parmesan

-150 g mrożonego groszku/ 5oz frozen grean peas

-100 g szynki drobiowej/ 3.5 oz poultry cold cuts

-sól, pieprz, bazylia i czosnek/ salt, basil and garlic

Makaron ugotować al'dente, na ostatnie 2 minuty gotowania dorzucić mrożony groszek. Odsączyć.

W międzyczasie rozbełtać żółtka ze śmietaną, dodać połowę parmezanu i przyprawy. Na teflonowej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę, dodać masę jajeczno-śmietanową i makaron z groszkiem. Podgrzewać i mieszać do czasu aż sos zgęstnieje( ale nie zatnie się!). Przełożyć na talerze, posypać resztą startego parmezanu.

Cook pasta( al dente would be the best), for lat 2-3 minutes of cooking add peas, drain.

Meanwhile, beat yolks with cream, half of parmesan and seasonings. Fry diced cold cuts, when ready add cream with yolks and pasta with peas. Strir until well combined( sauce should be dense but not curdled!). Put onto plates, spread with the rest of parmesan cheese.