Przepis
Pesto jest jedną z tych rzeczy które toleruję jedynie w wydaniu home-made. Może nie miałam po prostu szczęścia do sklepowych, w każdym razie po kilku nietrafionych zakupach przerzuciłam się na domowe... i tak zaczęła się moja miłość. Najchętniej za każdym razem przyrządzałbym pesto z innym dodatkiem- a to z ricottą, to z pomidorami....wszystkie pyszne! Dziś prezentuję jedną z moich ulubionych wersji: szpinakowe z orzechami włoskimi. Składniki są łatwo dostępne,a smak bardziej neutralny niż bazyliowego które nie każdego przekonuje. Świetne jako dodatek do makaronu, mięsa lub ryby.
Pesto is one of these yhing I like only home-made. Maybe I just haven't luck buing grocerys ones, anyway, after few unsuccesful purchuases I decided to prepare it by myself.... and that's how my love has begun. Everytime I try to do t using different ingredients and everytime it is delicious. Today, let me introduce my favorite vaersion: spinach pesto with walnuts. Ingredients are easily accesible and the taste is more neutral than basil one( I know many people who can't stand basil, really!). Perfect as an additive to pasta, meat or fish
Składniki(1 słoiczek)/ ingredients( makes 1 jar)
-200 g liści świeżego szpinaku/ 7oz fresh spinach
-3/4 szklanki uprażonych orzechów włoskich/ 3/4 cup roasted walnuts
-pół szklanki startego parmezanu/ 1/2 cup grated parmesan cheese
-1/4 szklanki oliwy/ 1/4 cup olive oil
-sól, pieprz i czosnek do smaku/ salt, pepper and garlic to taste
Prościej się nie da- wszystkie składniki zmiksować na gładką masę
It couldn't be easier- blend all ingredients until smooth