Przepis
Spaghetti z soczystymi pulpecikami w sosie pomidorowym
Uwielbiam makarony, a to spaghetti po prostu pokochałam :) To zdecydowanie najlepszy sos i najpyszniejsze pulpeciki jakie kiedykolwiek jadłam! Jeżeli jeszcze nie natrafiliście na przepis Karola Okrasy to radzę szybciutko udać się do kuchni ;) Nie pożałujecie, obiecuję!!
Spaghetti z soczystymi pulpecikami w sosie pomidorowym
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego (łopatka lub karkówka)
mała garść świeżej bazylii + kilka listków do podania
110 g suszonych pomidorów
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 jajko
4 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
70 g masła
60 g sera grana padano lub parmezanu
90 ml oliwy z oliwek
sól, biały pieprz
Mięso mielone włożyć do miski. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, posiekaną bazylię i musztardę. Doprawić pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszać. Dodać jajko i dokładnie wyrobić na gładką masę.
Dłonie posmarować oliwą lub zimną wodą. Z mięsa uformować małe pulpety. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć pulpety na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone drobno pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos gotować, dodając odrobinę wody aby nie był zbyt gęsty. Pod koniec dodać masło. Dokładnie wymieszać. Dołożyć usmażone wcześniej pulpety, posypać resztą bazylii. Całość gotować pod przykryciem ok 3-5 minut.
Makaron odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać odrobinę oliwy i około 40 g startego na tarce sera. Dokładnie wymieszać.
Makaron wyłożyć na talerze. Dodać pulpety i sos. Posypać pozostałym serem i udekorować listkami bazylii.
Smacznego :)