Przepis
Składniki na pulpeciki:
500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano suszonego
1 jajko
bułka tarta
pieprz i sól do smaku
Składniki sos:
2 puszki po 400 gramów krojonych pomidorów
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula drobno pokrojona
4 ząbki czosnku zmiażdzone
mały przecier pomidorowy
250 ml bulionu
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
garść świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Dodatki:
500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę)
ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania
Przygotowanie:
W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę i formujemy pulpeciki, każdego oprószając bułka tartą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, kulki smażymy na brązowy kolor często obracając. Pulpeciki należy starannie osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni na średnim ogniu smażymy cebulę , czosnek i dodajemy resztę składników. Wszystkie składniki należy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Smażymy ok 40 min tak aby powstała konsystencja sosu. Do sosu wkładamy usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy górę sosu z pulpecikami, posypujemy serem i gotowe :)