Zupa szpinakowa - PRZEPIS

Ewelina
Zupy
23.04.2014 20:30
Zupa szpinakowa - PRZEPIS

Przepis

Składniki (4 porcje, około 175 kcal każda):

2 szalotki, drobno posiekane

2 ząbki czosnku

20 g masła

100 g świeżego szpinaku

250 g śmietany kremówki

100 ml białego wina

400 ml bulionu (np z kostki drobiowej lub warzywnej)

4 jajka

Sól, pieprz, szczypiorek

W dużym garnku, na maśle, podsmażamy cebulkę aż będzie przezroczysta.

Dodajemy białe wino, bulion, śmietankę i doprowadzamy wrzenia. Zmniejszamy gaz i dusimy, aż płyny się zredukują o jedną trzecią (ok. 10-15 minut).

Dodajemy szpinak i miksujemy na gładką konsystencję. Zupę gotujemy i doprawiamy solą, czosnkiem oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).

Jajka umieszczamy w garnku z wrzącą wodą i gotujemy przez 8 minut, a następnie płuczemy je w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Delikatnie je obieramy i odcinamy końcówki - "piętki".

Jajka ustawiamy w miseczce, zalewamy w około gorącą zupą, doprawiamy pieprzem, dekorujemy szczypiorkiem i podajemy do stołu.