Przepis
Składniki (4 porcje, około 175 kcal każda):
2 szalotki, drobno posiekane
2 ząbki czosnku
20 g masła
100 g świeżego szpinaku
250 g śmietany kremówki
100 ml białego wina
400 ml bulionu (np z kostki drobiowej lub warzywnej)
4 jajka
Sól, pieprz, szczypiorek
W dużym garnku, na maśle, podsmażamy cebulkę aż będzie przezroczysta.
Dodajemy białe wino, bulion, śmietankę i doprowadzamy wrzenia. Zmniejszamy gaz i dusimy, aż płyny się zredukują o jedną trzecią (ok. 10-15 minut).
Dodajemy szpinak i miksujemy na gładką konsystencję. Zupę gotujemy i doprawiamy solą, czosnkiem oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym).
Jajka umieszczamy w garnku z wrzącą wodą i gotujemy przez 8 minut, a następnie płuczemy je w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Delikatnie je obieramy i odcinamy końcówki - "piętki".
Jajka ustawiamy w miseczce, zalewamy w około gorącą zupą, doprawiamy pieprzem, dekorujemy szczypiorkiem i podajemy do stołu.