Omlet z brokułem i wędzonym tofu

Ewelina
14.06.2014 8:34
Omlet z brokułem i wędzonym tofu

Przepis

Składniki:

1 duże jajko (można użyć dwóch małych)

2 łyżki mleka 1,5 %

40 g wędzonego tofu (około 1/4 opakowania) - u mnie z firmy Polsoja

parę małych różyczek brokuła ugotowanego al dente

świeża bazylia, sól, pieprz

sos jogurtowy : jogurt naturalny, bazylia, sól, pieprz, łyżeczka musztardy Dijon

łyżeczka tłuszczu do smażenia - u mnie olej kokosowy

Jajko rozbić do miski, dodać mleko, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Wszystko lekko roztrzepać widelcem. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wylać masę jajeczną i przykryć pokrywką. W czasie smażenia pokroić tofu na drobniejsze kawałki. Omlet gdy się lekko zetnie, przełożyć na drugą stronę, znowu smażyć ,ale już bez pokrywki. Usmażony omlet lekko posmarować sosem jogurtowym, ułożyć brokuły i pokrojone tofu, udekorować posiekaną bazylią.