Pesto - rzepis

Ewelina
28.02.2014 9:12
Pesto - rzepis

Przepis

Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.

Składniki:

60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)

2 ząbki czosnku

35g orzeszków piniowych

60g startego parmezanu lub innego twardego sera

70- 80ml oliwy z oliwek

sól, pieprz według uznania

Sposób przygotowania:

Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.

Czosnek obrać.

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.

Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.

Pesto można również zamrozić.

Smacznego Smile.