Przepis
Przepis na klasyczne, zielone pesto z bazylią i orzeszkami piniowymi (Pesto alla genovese). Idealne nie tylko do makaronu, ale również do pizzy, mięs, ryb, sera, czy chleba. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200ml pesto.
Składniki:
60g świeżych listków bazylii (= 2 doniczki bazylii)
2 ząbki czosnku
35g orzeszków piniowych
60g startego parmezanu lub innego twardego sera
70- 80ml oliwy z oliwek
sól, pieprz według uznania
Sposób przygotowania:
Listki bazylii umyć i dobrze wysuszyć.
Czosnek obrać.
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) zmiksować blenderem lub utrzeć dobrze w moździerzu. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem oliwę.
Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. (Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować, ok. miesiąca). Słoik zakręcić i wstawić do lodówki.
Pesto można również zamrozić.
Smacznego Smile.