Pesto - PRZEPIS

Ewelina
23.04.2014 19:50
Pesto - PRZEPIS

Przepis

Zielone pesto bazyliowe

Składniki (na około 1/2 szklanki pesto):

• 25 g liści bazylii (1 "doniczka")

• 1/3 małego ząbka czosnku

• 25 g (2 łyżki) orzeszków pinii (zrumienionych na suchej patelni)

• 10 g tartego parmezanu

• 70 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Orzeszki piniowe można zastępować pestkami dyni lub orzechami nerkowca lub włoskimi. Zamiast parmezanu można dawać grana padano, pecorino lub inny twardy ser.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem (mają pozostać małe drobinki składników), na koniec doprawiając solą morską i pieprzem.