Przepis
„LEŚNY MECH”
(ciasto ze szpinakiem i malinami)
Składniki:
Mrożony szpinak 2 op. (800g)
Cukier kryształ 2 i 2/3szkl.
Jaja 6szt.
Olej 2 i 2/3 szkl.
Mąka krupczatka 4 szkl.
Proszek do pieczenia 5 łyżeczek
Śmietana 30% 600ml
Śmietan- fixy 4op.
Cukier wanilinowy 2 op.
Maliny świeże 300g
Cukier puder do smaku
Sposób wykonania:
1.Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.
2.Jajka zmiksować z cukrem, wlać powoli olej dalej mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać szpinak i wymieszać łyżką. Wlać do formy, piec ok 1,5 godz. do „suchego patyczka” w temp. 180º C.
3.Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić go na talerzyku.
4.Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan – fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
5.Na ciasto wyłożyć ubitą masę, obłożyć malinami leciutko docisnąć je dłonią. Posypać okruszkami ciasta.