- Czas gotowania: 1 min
- Czas przygotowania: 2 min
Składniki
Składniki:
ciasto:
450 g mrożonego drobnego szpinaku
1 i 1/2 szklanki cukru
4 jajka – jeśli są to większe jajka to wystarczą 3
1 szklanka mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
300 ml. śmietanki 30%
1 śmietan- fix -ja dodałam 1,5 z racji na upały i chęć utrzymania kremu jak
2 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
250 g serka mascarpone, ale może być także zwykły kremowy
Przepis
Ja zaczęłam od odsączenia szpinaku z wody. Wysypałam całość z torebki na durszlak i przeszłam do kolejnych czynności. Zmiksowałam jajka z cukrem, dodając stopniowo olej. Następnie dodałam mąkę i proszek do pieczenia. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Kiedy mój Thomson pracował wzięłam się za szpinak. Odsączony przełożyłam do pojemnika i zblendowałam go z małą ilością oleju. Dodałam masę szpinakową do ciasta i dalej mieszałam z tym że na dużo mniejszych obrotach, a najlepiej dokończyć mieszkanie łyżką.
Całość wlewamy do foremki i pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Godzina dłużyła mi się strasznie . Nie mogłam doczekać się kiedy wyjmę go z pieca i sprawdzę, czy w ogóle to ciasto wyrosło jak należy i jego środek nie jest surowy Kiedy po godzinie pieczenia było gotowe odstawiłam je do wystygnięcia, a następnie skroiłam cały wierzch ciasta – do jego wyrównania. Ścięty wierzch kruszymy na talerzyku i będzie to nasza posypka do wykończenia ciasta. Pozostałe ciasto przekrawamy na równe dwie części.
Pora przygotować krem. Śmietanę ubijamy z śmietan- fixem, dodając cukier puder oraz cukier wanilinowy – jeśli chcemy by krem miał może inny kolor niż biały dodajmy barwnik w dowolnym kolorze. Wszystko mieszkamy dodając stopniowo serek. Ja użyłam zwykłego kremowego. Tak przygotowany krem nakładamy na ciasto przekładając go. Wierzch także smarujemy kremem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
Dekorujemy według uznania. Ja wykorzystałam tutaj malinki z galaretki oraz lukrowe motylki. Możecie użyć także świeżych owoców np. malin, truskawek, borówek, czy jeżyn.