Ciasto Leśny Mech

Ewelina
Ciasta
25.02.2015 9:56
Ciasto Leśny Mech

Przepis

Składniki:

450 g szpinaku mrożonego najlepiej rozdrobnionego

3 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

2 szklanki mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:

500 ml śmietany kremowej 36% (może być też 30%)

2 opakowania śmietan-fixu

cukier waniliowy

owoc granatu

Sposób wykonania:

Rozmrażamy a następnie dokładnie odsądzamy szpinak. Jajka oraz cukier dokładnie miksujemy dolewając powoli olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy powoli dodajemy szpinak. Całość powoli mieszamy łyżką.

Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm, do której wlewamy przygotowaną masę.

Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 °C. Po upływie godziny wyciągamy ciasto z piekarnika, czekamy aż wystygnie a następnie obcinamy wierzchnią część nożem. Odcięty wierzch ciasta rozdrabiamy na talerzyku.

Następnie przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem waniliowym oraz odrobiną cukru pudru.

Na dolną część ciasta wykładamy ubitą śmietanę, następnie posypujemy okruszkami ciasta oraz ozdabiamy owocami granatu. Ciasto jest na prawdę smaczne a szpinak nie jest wyczuwalny