Przepis
Składniki:
450 g szpinaku mrożonego najlepiej rozdrobnionego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
500 ml śmietany kremowej 36% (może być też 30%)
2 opakowania śmietan-fixu
cukier waniliowy
owoc granatu
Sposób wykonania:
Rozmrażamy a następnie dokładnie odsądzamy szpinak. Jajka oraz cukier dokładnie miksujemy dolewając powoli olej. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy powoli dodajemy szpinak. Całość powoli mieszamy łyżką.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm, do której wlewamy przygotowaną masę.
Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 °C. Po upływie godziny wyciągamy ciasto z piekarnika, czekamy aż wystygnie a następnie obcinamy wierzchnią część nożem. Odcięty wierzch ciasta rozdrabiamy na talerzyku.
Następnie przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem waniliowym oraz odrobiną cukru pudru.
Na dolną część ciasta wykładamy ubitą śmietanę, następnie posypujemy okruszkami ciasta oraz ozdabiamy owocami granatu. Ciasto jest na prawdę smaczne a szpinak nie jest wyczuwalny