- Czas gotowania: 75 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Składniki:
3 jajka
35 dag mrożonego szpinaku
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
400 ml śmietany
200 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fix
Przepis
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Blenderem miksujemy szpinak.
Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej.
Na koniec dodajemy olej, mąkę
i proszek do pieczenia.
Pieczemy w kwadratowej blaszce
w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.
Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta
i kruszymy na talerzyku.
Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix
i cukier puder.
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone
i lekko mieszamy z całością.
Ciasto przekrajamy na 2 blaty
i przekładamy kremem.
Wierzch ciasta smarujemy niewielką ilością kremu
i posypujemy pokruszonym ciastem.
Smacznego!