Leśny mech

Elżbieta
Ciasta
13.05.2016 19:54
Leśny mech
  • Czas gotowania: 75 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki:

3 jajka

35 dag mrożonego szpinaku

1 i 1/3 szklanki cukru

1 i 1/3 szklanki oleju

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

400 ml śmietany

200 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

2 śmietan-fix

Przepis

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Blenderem miksujemy szpinak.

Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej.

Na koniec dodajemy olej, mąkę

i proszek do pieczenia.

Pieczemy w kwadratowej blaszce

w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.

Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta

i kruszymy na talerzyku.

Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix

i cukier puder.

Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone

i lekko mieszamy z całością.

Ciasto przekrajamy na 2 blaty

i przekładamy kremem.

Wierzch ciasta smarujemy niewielką ilością kremu

i posypujemy pokruszonym ciastem.

Smacznego!