Ciasto Leśny Mech

Ewelina
Ciasta
14.04.2016 16:37
Ciasto Leśny Mech

Składniki

Składniki:

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki krupczatki

4 jajka

½ łyżeczki sody

1/3 łyżeczki aromatu waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku dopieczenia

1 szklanka cukru

¾ szklanki oleju

300 gram szpinaku

Składniki na masę kremową:

- 500 gram schłodzonej śmietanki 30%

- 4 łyżeczki żelatyny

- starta skórka z ½ cytryny

- 3 łyżeczki cukru pudru

- 16 gram cukru waniliowego

- woda ( 4 łyżki )

Forma do pieczenia - średnica 24

Do nasączenia:

1/4 szklanki zaparzonej herbaty

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki cukru pudru

Przepis

Blendujemy szpinak

Miksujemy jajka

Do jajek dodajemy stopniowo cukier

Dokładnie ubijamy

Dodajemy do mąki proszek do pieczenia oraz sodę

Dokładnie mieszamy

Przesiewamy mąkę

Do wysokiego naczynia wlewamy ubitą pianę z jajek

Dolewamy powoli olej dokładnie ale delikatnie mieszając

Dodajemy zblendowany szpinak

Dokładnie mieszamy

Dodajemy mąkę

Mieszamy

Wylewamy nasze ciasto na blachę

Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.

żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 5 min

podgrzewany żelatynę i mieszamy dokładnie po czym odstawiamy do osiągnięcia

Przygotowujemy pestki z granata

Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia

Dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy

Miksujemy do uzyskania sztywnej piany

Dodajemy rozpuszczoną schłodzoną żelatynę

Cały czas miksujemy na najmniejszych obrotach

Dodajemy startą skórkę z cytryny

Całość dokładnie miksujemy

Dodajemy cytrynę oraz cukier puder do wywaru z herbaty

Mieszamy

Odkrajmy wierzchnią część ciasta

Kroimy poziomo nasz biszkopt

Kruszymy górną część biszkoptu do miseczki

Pokruszony biszkopt zalewamy płynem do nasączenia

Całość mieszamy

Na dolną cześć biszkoptu wylewamy masę

Na masę wykładamy nasączony i pokruszony biszkopt

Całość dekorujemy pestkami z granatu

Forma do pieczenia - średnica 24

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną