Składniki
Składniki:
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki krupczatki
4 jajka
½ łyżeczki sody
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku dopieczenia
1 szklanka cukru
¾ szklanki oleju
300 gram szpinaku
Składniki na masę kremową:
- 500 gram schłodzonej śmietanki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- starta skórka z ½ cytryny
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 16 gram cukru waniliowego
- woda ( 4 łyżki )
Forma do pieczenia - średnica 24
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Przepis
Blendujemy szpinak
Miksujemy jajka
Do jajek dodajemy stopniowo cukier
Dokładnie ubijamy
Dodajemy do mąki proszek do pieczenia oraz sodę
Dokładnie mieszamy
Przesiewamy mąkę
Do wysokiego naczynia wlewamy ubitą pianę z jajek
Dolewamy powoli olej dokładnie ale delikatnie mieszając
Dodajemy zblendowany szpinak
Dokładnie mieszamy
Dodajemy mąkę
Mieszamy
Wylewamy nasze ciasto na blachę
Pieczemy około 45 minut w 170 stopniach.
żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i odstawiamy na 5 min
podgrzewany żelatynę i mieszamy dokładnie po czym odstawiamy do osiągnięcia
Przygotowujemy pestki z granata
Śmietankę wlewamy do wysokiego naczynia
Dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy
Miksujemy do uzyskania sztywnej piany
Dodajemy rozpuszczoną schłodzoną żelatynę
Cały czas miksujemy na najmniejszych obrotach
Dodajemy startą skórkę z cytryny
Całość dokładnie miksujemy
Dodajemy cytrynę oraz cukier puder do wywaru z herbaty
Mieszamy
Odkrajmy wierzchnią część ciasta
Kroimy poziomo nasz biszkopt
Kruszymy górną część biszkoptu do miseczki
Pokruszony biszkopt zalewamy płynem do nasączenia
Całość mieszamy
Na dolną cześć biszkoptu wylewamy masę
Na masę wykładamy nasączony i pokruszony biszkopt
Całość dekorujemy pestkami z granatu
Forma do pieczenia - średnica 24