SZYBKIE CIASTO POMARAŃCZOWE Z 1960 roku!

Aleksandra
Przepisy
09.06.2014 22:30
SZYBKIE CIASTO POMARAŃCZOWE Z 1960 roku!

Przepis

SKŁADNIKI: KEKSÓWKA DUŻA

SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA!

250g mąki pszennej tortowej

200g cukru pudru

250g masła

4 średnie jajka

skórka starta z całego pomarańcza – dużego

120ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

LUKIER:

5 łyżek świeżego soku z pomarańczy

165g cukru pudru – najlepiej sami sobie dopasujcie jaką konsystencję chcecie uzyskać dodając do soku cukier

PRZYGOTOWANIE

Foremkę należy natłuścić, a piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Masło i cukier puder ubijamy na puszystą masę przy pomocy miksera ( zajmie to ok. 5 min.). Następnie wbijamy po jednym jajku, jednocześnie mieszając, by uzyskać jednolitą konsystencję. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Mieszamy. Potem do uzyskanej masy wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko przy pomocy miksera na małych obrotach. Masę wlewamy do foremki i pieczemy ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy po wyciągnięciu z ciasta jest suchy. Ciasto studzimy, a następnie dekorujemy lukrem.